onsdag 29 februari 2012

Kålpudding!

Att bero på nyttig säsongsmat, omgjorda klassiker och det där ständigt återkommande behovet av matlådemat gav jag mig ut på ett nytt äventyr för att försöka förvandla den klassiska kålpuddingen till någonting ätbart för den undvikare av rött kött, ren-mat-anhängare och kolhydratsförsiktige ätare jag är. Här är resultatet !

Kålpudding à l'Annica
4-6 portioner beroende på tillbehör.

ca 750 g Vitkål
2 medelstora kycklingfiléer eller kycklingfärs
0,5 lök
250 g keso
1,5 dl grädde
1 ägg
0,5 buljongtärning
2,5 dl vatten

Strimla och stek vitkålen och löken i två omgångar eller en rejäl stekpanna. Kålen ska mjukna och gärna få lite färg. Mixa kycklingfiléerna till färs och blanda sedan färs, avrunnen keso, grädde, ägg och rejält tilltagna kryddor till en smet. Grunda en ugnsform med ett lager vitkål, fyll på med färssmet och avsluta med resterande vitkål. Koka ihop buljong och vatten och slå det varmt över kålpuddingen, vätskan kommer koka in i puddingen. In i ugnen 200 grader i ca 45 minuter. Håll ett öga på den mot slutet så inte kålen bränns på ytan.

Serveras med fördel med någonting fruktigt eller sött, till exempel lingon eller någon exotisk frukt. Jag blandade lite creme fraiche med en klick mango chutney, vilket passade bra. Blåbär var dock inte någon hit.


Vitkål är en utmärkt källa till c-vitamin, folsyra (B9) och antioxidanter. På grund av sin tålighet kan den lagras lång tid in i vintern och är därför både billig och bra att äta under vårvintern.

Lycka till!
Kram,
Annica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar